מותר ואסור, רצוי ומצוי בשבת, על פי תעודות הגניזה
לידיעת הקהל הקדוש ופקחי השבת היקרים – מותר ואסור, רצוי ומצוי בשבת, על פי תעודות הגניזה.
בתקופה הקלאסית של הגניזה נשמרה השבת בקפדנות על ידי כל היהודים (אבל ראינו שמישהו הרשה לעצמו להביא נגרים שישפצו את חנותו בשבת). אולם גם עובדה זאת לא מנעה מחלוקות לגבי ההתנהגות הרצויה בשבת, המותר והאסור, והיו תמיד כאלה שבילויי העם ביום המנוחה לא נראו להם מתאימים לרוח השבת.
להלן מספר הנחיות:
רישומי לידה בגניזה

נדודים מאוזבקיסטן, המלצה מספרד, שוד בדרך מדמשק

לכבוד עיד מילאד א-נבי

פוסט לחנוכה

התרגשות בסלוניקי: המשיח בדרך, 1096

גרושתו של צאלח

מליחה בנת אבו אלפצ'ל דורשת גט

על לימודים לבנות, ונשים מלמדות

שבועתו של מלמד הבנות העיוור.

לכבוד עונת החתונות – מזל טוב לזוג המאושר נמר ואֵוּדוֹקִיָה!
עם צאת ט' באב, ותום תקופת האבל על החורבן, מתחדשות החתונות. לכבוד זאת אתם מוזמנים להציץ בכתובתם של הזוג הצעיר נמר בן אלקנה ואבדוקיאה בת כלב, מהעיר מַסְטַוּרָא הסמוכה לנהר מיאנדרוס.
דוד ומרים כותבים לאחיהם, הרמב"ם
בגניזה השתמרו לא מעט מכתבים אל הרמב"ם וממנו, אבל האינטימיים ביותר הם שני המכתבים המצורפים, שנשלחו אליו מאת אחותו מרים, ומאת אחיו דוד.
קבלה בחתימת הרמב"ם לטובת פדיון שבויים

גאווה, משטרה, ופרופורציה

בימים אלה מלאו 917 שנה לחורבן השלישי של ירושלים

"החרב לא חמלה על איש, נופלים תורכי, ערבי ויהודי… עם נפילת ירושלים ומגדליה ניתן היה לראות מעשי פלא. פגאנים אחדים נערפו בחסד, אחרים נפגעו מחיצים שנורו ממגדלים, אחרים נתענו למשך זמן רב משנשרפו למוות בלהבות המעכלות. ערימות של ראשים, ידיים ורגליים היו מונחות בבתים וברחובות. אבירים ואנשים רצו ברחובות הלוך ושוב כשהם דורכים על גופות".
(תזכרו את זה בפעם הבאה שאתם באים ל'פסטיבל אבירים בעיר העתיקה'…)
אשה יפת תואר', וטקס הגיור בתקופת הגניזה.


"תפסה לה צעיר ערבי משכיל"

היריון שנמשך 14 חודשים –

פתק מההורים ומכות מהמורים, ולהיפך

בתמונה הראשונה ניתן לראות פתק מאב למורה של שני ילדיו. האב לא מרוצה מקצב ההתקדמות של בנו, אבו מנצור. הוא מבקש מהמורה כי יקדיש יותר תשומת לב (יזיד פי אלאהתמאם) לשניים, ובעיקר (וכאצה) לאבו מנצור. הבעיה – האב מצפה כי הבן "יכון יעיד בין ידי יום אלסבת מא יתעלמה טול אלג'מע (שיחזור לפניי ביום שבת על מה שלמד כל השבוע) למען שישמח לבי לפני מותי, ואלי אלאן מא בלגת פי דלך גרצא (ואולם עד עתה לא הושגה מטרה זו)".
"עוד הלילה".

רמדאן כרים! (או בתעתיק מדויק רמצאן כרים) رمضان كريم

לכבוד פתיחת עונת הרחצה – האם אתם 'בעלי שָׂחוּ

אמא פולניה מצפון סוריה
מכתב זה נכתב בשם אמא לבנה, דוסא בן יהושע אל-לאד'קי, שהשתקע במצרים לרגל עסקיו, בתחילת המאה ה-11. גם האח השני נסע, וגם בעלה של האם, שהיה חזן, פייטן, משורר, שופט ומנהיג הקהילה ההמכתב מדבר בעד עצמו:יהודית ברקה, צפון סוריה (כיום בירת דאע"ש).
חותמו של ראש הישיבה, שנת 960.
נחמיה גאון היה ראש ישיבת פומבדיתא בבגדאד באמצע המאה ה-10. כמו גאונים אחרים, הוא שלח מכתבים בשם הישיבה – לתמיכה, לגיוס תרומות, וכתשובות על שאלות שנשלחו אליו מקהילות שונות. תשובותיהם של הגאונים ידועות מתוך ספרים וכתבי-יד רבים בהם השתמרו לאורך הדורות. בגניזת קהיר התגלו עוד תשובות רבות נוספות שלא הכרנו, או גרסאות מדויקות יותר של תשובות מוכרות. לעיתים אף התגלו התשובות בכתב-ידם המקורי של המשיבים. אבל מה שנמצא לפנינו הוא הרבה יותר מזה – כאן לפנינו כתב היד המקורי של נחמיה גאון
הכומר המתגייר
בוקר אחד קם לו כומר ומחליט שזהו, היום זה היום. הוא הוא הולך למול את עצמו, ומעכשיו הוא ישמור שבת. המשך הסיפור מביא אותו למאסר, התגלות, בריחה מהכלא בחבל משתלשל מבעד לחלון, ובסופו של דבר – למצרים, שם הוא כתב את סיפור המעשה, וסיפורו נזרק לגניזה והגיע לידינו.
מעשה בילדה בת עשר ושני חתנים
הטקסט: סת אלדאר (גבירת הבית) היתה בסך הכל בת עשר שנים, ילדה טובה אלכסנדריה. לא בטוח מה בכלל ידעה ומה הבינה ממה שהתרחש סביבה, או מעליה, בין הגברים השולטים בחייה – אביה, גיסיה, בעלה המיועד, דייני הקהילה היהודית והשופט המוסלמי. קולה לא נשמע במסמך שלפנינו – זכרון עדות מבית הדין היהודי באלכסנדריה בחודש סיוון שנת ת'ת'ב' לִלְכַלִיקַה, כלומר ליצירה (יוני 1042). זהו מסמך שנכתב ונחתם בבית הדין ומתמצת את השתלשלות האירועים עד כה, הוא כתוב בערבית-יהודית, וחלקו התחתון קרוע, כך שלא ידוע סופו של המעשה.