מותר ואסור, רצוי ומצוי בשבת, על פי תעודות הגניזה
לידיעת הקהל הקדוש ופקחי השבת היקרים – מותר ואסור, רצוי ומצוי בשבת, על פי תעודות הגניזה.
בתקופה הקלאסית של הגניזה נשמרה השבת בקפדנות על ידי כל היהודים (אבל ראינו שמישהו הרשה לעצמו להביא נגרים שישפצו את חנותו בשבת). אולם גם עובדה זאת לא מנעה מחלוקות לגבי ההתנהגות הרצויה בשבת, המותר והאסור, והיו תמיד כאלה שבילויי העם ביום המנוחה לא נראו להם מתאימים לרוח השבת.
להלן מספר הנחיות:
להמשך קריאה
מותר ואסור, רצוי ומצוי בשבת, על פי תעודות הגניזה
רישומי לידה בגניזה

הריון, לידה, הנקה וגמילה נזכרים לא מעט בתעודות הגניזה. גברים ונשים כתבו על הריונות, כמו למשל בשורה מהמכתב המצורף בו כותבת אשה לדוד שלה "ואני בחודש השישי (ואנא פי אלסאדס)" ומבקשת עזרה לקראת הלידה.
אנשים תיעדו תאריכי גילוי הריון, לידה, וגמילה. כך למשל בדף החשבונות העסקיים המצ"ב, מאת הסוחר ערוס בן יוסף. בתחתית דף החשבונות, הוא הוסיף בכתב ידו התזזיתי:
"ההופעה המבורכת [של ההריון] היתה ביום השישי של חודש שוואל, שנת תפד [484 להג'רה, כלומר 21.11.1091]". בצד רישום זה הוא רשם את שם החודש העברי – כסליו.
להמשך קריאה
רישומי לידה בגניזה
נדודים מאוזבקיסטן, המלצה מספרד, שוד בדרך מדמשק

המכתב ככל הנראה נכתב על שני דפי נייר שהודבקו, אך עם השנים נפרדו, והתגלגלו לגניזה (שם גם קיבל כל אחד גוון שונה בחלוף הזמן, בהתאם למיקומו). השניים צורפו מחדש רק לאחרונה ע"י ד"ר עודד זינגר, שזיהה את החיבור ביניהם באמצעות תכנת הצירופים של אתר פרוייקט פרידברג לחקר הגניזה.
כמו שכתב בן הגאון, "מגמת טורים אלה", כלומר מטרת שורות המכתב, "עבור נושאם, ושמו שמואל בן סהל מארץ כראסאן". חבל חֻ'רסאן, הפרוס על פני מזרח איראן, וחלקים מאפגניסטן, אוזבקיסטן וטורקמניסטן, היה מרכז מסחרי, פוליטי ודתי חשוב ביותר לאורך ההיסטוריה המוסלמית.
להמשך קריאה
נדודים מאוזבקיסטן, המלצה מספרד, שוד בדרך מדמשק
לכבוד עיד מילאד א-נבי

לרגל הולדת הנביא, שאליו התגלו פרקי הקוראן, נביא כאן מספר דוגמאות של קטעי קוראן שנמצאו בגניזה.
היהודים שהשליכו את ניירותיהם וספריהם הבלויים לגניזת בית הכנסת 'בן עזרא' בפסטאט היו משולבים באופן הדוק ואינטימי בסביבתם הלא-יהודית. שילוב זה כלל, בין השאר, גם שימוש במטבעות לשון שהיו במקורם בעלי הקשר דתי מוסלמי ('שריעה' להלכה או תורה, 'מופתי' לרמב"ם, ועוד) ואף היכרות מעמיקה עם הספרות הדתית של הדתות הסובבות, כולל כתבי הקודש, ובהם הקוראן.
להמשך קריאה
לכבוד עיד מילאד א-נבי
פוסט לחנוכה
חג הנוכה זכה למעמד חשוב אצל יהודי הגניזה, אף שאיננו באופן רשמי 'חג'.

אנשים שלחו זה לזה במכתבים ברכות ואיחולים כמו
"מי שעשה נסים לאבותינו בימים האלו ובחודש הזה יעשה עמנו ועמכם ניסים ונפלאות".
להמשך קריאה
פוסט לחנוכה
התרגשות בסלוניקי: המשיח בדרך, 1096

להמשך קריאה
התרגשות בסלוניקי: המשיח בדרך, 1096
גרושתו של צאלח

צאלח טרח ליידע את בית הדין בפסטאט, ובית הדין רשם זכרון דברים של התלונה ביום חמישי, ו' סיוון שנת 1396 לשטרות (9 באפריל 1085). צאלח הגיע לבית הדין והתלונן כי גרושתו תוקפת אותו, מאיימת עליו, נכנסה לביתו ומסרבת להתפנות ממנו. בית הדין זימן את גרושתו של צאלח (כמו רוב הנשים בגניזה, היא חסרת שם משלה), ואסר עליה להיכנס לבית צאלח גרושה.
להמשך קריאה
גרושתו של צאלח
מליחה בנת אבו אלפצ'ל דורשת גט

"אנני זוגת אדם אלצירפי (אני אשתו של אדם החלפן) ולי אליום מדה תמאן אשהר (ומזה שמונה חודשים) מתרדדה אטלב אלאנפצאל (שאני חוזרת ומבקשת להתגרש)... והו [כלומר בעלה] רגל כתיר אלאעלאל, כתיר אלאמראץ (הוא אדם מנוגף, ידוע חולי) ולה אולאד נאיין ען אלדין (וילדיו רחוקים מן הדת)".
מליחה כותבת שכבר מינתה פקיד, שליח מטעמה (בערבית וַכִּיל) כדי שינהל את המשא ומתן ביניהם, אולם השליח סבל עד כדי כך שהודיע שלא יתווך ביניהם יותר. מליחה זועקת אל הגאון-הנגיד: "מא לי ליסאן אתכלם בה! (אין לי לשון לדבר בה!) פבחק ואלדיך (בשם אבותיך) אמא נצרת פי חאלי ואחסנת כלאצי (בדוק את מצבי ופעל לטובת גירושיי)... ואנת ללארמאל וללאיתאם כליפה אללה תעאלי (והרי אתה, עבור האלמנות והיתומים, כתחליף אלוהים יתעלה) ומא לי אחד אלא אללה תעאלי ורחמתך (ואין לי אף אחד זולת האל יתעלה וזולת חסדך)".
להמשך קריאה
מליחה בנת אבו אלפצ'ל דורשת גט
על לימודים לבנות, ונשים מלמדות

ככלל, נשים קיבלו השכלה מינימלית.
להמשך קריאה
על לימודים לבנות, ונשים מלמדות
שבועתו של מלמד הבנות העיוור.

להמשך קריאה
שבועתו של מלמד הבנות העיוור.
- 1
- 2
- 3
- מעבר לעמוד הבא